Roadtrip, Travel

Visit to Rome

Onverwacht kreeg ik een uitnodiging om mee te gaan naar Rome, dit kwam als een verademing na een hele zware periode. Dus dankbaar nam ik dit aanbod aan. De dag dat ik mijn scheidingspapieren tekende, stapte ik in het vliegtuig richting Rome.
Het zou de tweede keer worden dat ik ging vliegen en vliegen bleek een ding te zijn waar ik mij niet op verheug.
Out of the blue I’ve received an invitation to visit Rome, this came as a gift from god after a very difficult time in my life. Happily I took this invitation. And the day I signed my divorce papers I took a plane to Rome.
This being the second time in a plane, turned out, I don’t like flying.

03 heenvlucht

Een taxichauffeur bracht mij naar het hotel, onderweg realiseerde ik mij dat je stalen zenuwen en een goedkope auto moet hebben om in Rome te rijden. Het zou mij niets verbazen als de mensen daar op hun 18 een briefje toegestuurd zouden krijgen van de regering met: “Je bent 18 geworden, gefeliciteerd!!! Hier is je rijbewijs, veel plezier ermee.”
Als Nederlander zijnde is het niet voor te stellen dat het op die manier goed gaat. Hier zouden we, bij elke aanrijding, meteen met schadeformulieren staan te zwaaien. Daar niet.
De taxichauffeur leek niet te kunnen beslissen aan welke kant van de weg hij zou gaan rijden, waardoor hij ervoor koos om midden op de streep te gaan rijden wat resulteerde dat hij 2 rijbanen in beslag nam.
A taxi-driver took me to my hotel, and I got this realisation that you need nerves of steel and a very cheap car if you want to drive in Rome. Maybe the Government sends a note to everyone who turned 18 with the text: “you’ve turned 18, congratulations!!! Here is your driver-licence, have fun.”
It is impossible for a Dutch person to understand how there are not more traffic accidents over-there. With every accident, no matter how minor, we are waving with a insurance claim. Not over-there. The taxi-driver seemed unable to decide on which side of the road he should drive, so instead, he decided to drive in the middle on the white line, resulting in him occupying two lanes.

Dag 2 in Rome verkoos ik de bus ipv een taxi, dit bleek net zo gevaarlijk te zijn, maar een heel stuk goedkoper. Mocht je naar Rome gaan, raad ik je aan om eerst de stad te verkennen per bus of tram en vanuit daar te beslissen wat je wil zien. Dat heeft mij heel wat stress bespaard. Veel van de prachtige gebouwen en andere bezienswaardigheden waren voor mij voldoende om vanuit de bus te bekijken. Deze staat namelijk regelmatig stil vanwege dat niemand zich aan de verkeersregels houd. Tijdens de rondrit werd de bus van achter dan ook aangereden. Er werd gezwaaid, gescholden en getoeterd, maar niemand stapte uit voor schadepapieren, iedereen reed vrolijk door.
Voor mij dus geen lange wachtrijen bij het Vaticaan, Colosseum, of andere imposante gebouwen. Dat maakt mij waarschijnlijk een verschrikkelijk slechte toerist, maar ik verkoos de rust van de kleine nauwe straatjes waar vooral alleen de lokale bewoners kwamen, het park en de omgeving rondom de stad. Hier kwam ik voor het eerst in een lange tijd tot rust. Zo ontmoete ik op zondag een andere kunstenares, Paola, die in de Pincio Tuinen het zelfde tempeltje aan het schilderen was als ik. Het klikte goed tussen ons en ik hoop dat we zo nu en dan het contact kunnen onderhouden. Ook kwam ik een stel Fransen tegen, die net als ik op zoek waren naar de weg naar Villa Borghese. Deze bleek bijzonder tegen te vallen, maar de tuinen eromheen voldeden prima als inspiratiebron.
  Second day in Rome I preferred to take the bus instead of a taxi, this turned out to be just as dangerous, but a lot cheaper. I’ve you ever going to visit Rome, I advise you to take a tour through the city by bus of tram, before deciding where you want to go. Thereby I avoided a lot of stress. No long waiting lines for the Vatican, Colosseum, or any other impressive building. Guess this makes me a very bad tourist, but i preferred the quiet narrow streets where only the locals come, the gardens and the outskirts of the city. This is where I, for the fist time in a long time, found my peace. That is how I met another artist, Paola, who was painting the same temple as I did in the Pincio Garden. We connected well and I hope to stay in touch. That same day I met some Frans people, who where also looking for Villa Borghese. This Villa did not live up to it’s reputation, but the gardens where enough for lots of inspiration.

 

Op zaterdag ben ik naar de Palatijn geweest, ik heb steeds de neiging om deze “het Palaijn” te noemen maar dat schijnt fout te zijn, aan de andere kant ben kunstenares, geen taalkundige, dus het zal mij een worst wezen of het “het” of “de” is.
Terug naar het onderwerp, de Palatijn, dit kan ik wel aanraden om te bezoeken als toerist zijnde. Het valt mee met de drukte toen ik er was, de meeste gaan blijkbaar naar het Colosseum. Trek voor dit bezoek wel een hele dag uit en neem wat te drinken en te eten mee. Dit had ik dus niet en kreeg echt spijt dat ik niet beter was voorbereid. Nu had ik ook niet verwacht om die wandeling te gaan maken, ik zocht een rustige plek om te tekenen, dat liep heel anders dan gepland. De Palatijn is namelijk 1 van de 7 heuvels van Rome, en bevind zich direct naast het Colosseum. Ze ligt 43 meter hoger dan de rivier de Tiber en heeft een omtrek van 2 km, waardoor je rondom prachtig uitzicht heb over Rome. Hieronder volgen een aantal foto’s van het uitzicht.
  On saturday I travelled to Palatine Hill, this is something I do suggest you go see on your trip to Rome. It wasn’t crowded with people, most of them went to the Coloseum next to Palatine Hill. Take note that you need the whole day to look at everything and to take water and food with you. This was something i did not, something I regretted, because I wasn’t planning on walking for so long. I just wanted to sit and paint somewhere, guess I was wrong. Palatine Hill is one of the seven hill in Rome and is next to the Colosseum. Below you will find photo’s of Palatine Hill and it’s surroundings.

Palatino 14Palatino 12Palatino 10Palatino 4

De laatste dag ben ik naar de Catacomben van Domitilla geweest. Als je botten en mooie catacomben verwacht, adviseer ik je er niet heen te gaan. De tour kost 8 euro en duurt maximaal een half uur, waarbij je door donkere lege gangen en lege grafkamers loopt. Alle lichamen zijn verwijderd. Maar de omgeving is werkelijk prachtig. Hier had ik echt het gevoel dat ik in Italie zat, zoveel inspiratie voor nieuwe schilderijen, schetsen en aquarellen. Mijn advies, bepaar jezelf het geld om bij de catacomben naar binnen te gaan, maar geniet lekker van de omgeving.
Last day, I travelled to the catacombs of Domitilla. If you expect to see bones, skulls and beautiful catacombs, guess again and don’t go there. The tour is about 8 euros and takes about 3o minutes that will take you through empty tunnel and empty burial-chambers. All the body’s have been removed.  But the surroundings are really beautiful. This is when I really had the feeling I was in Italy. So much new inspiration for paintings, sketches and watercolour drawings. My tip, same yourself the money, but enjoy the surroundings.

Tot slot moet er natuurlijk wat gezegd worden over het eten. Mensen met een gluten allergie/intolerantie vinden het misschien een uitdaging om naar het land van de Pasta te gaan. Maar tot mijn grote verbazing heeft bijna elk restaurant de mogelijkheid om glutenvrije pasta te bestellen. Ik wil de nadruk op 1 restaurant leggen, waarbij ik bijzonder gastvrij onthaald ben. Mama Eat in de wijk Trastevere. Overheerlijke glutenvrije pasta en nagerechten, die tevens ook lactose vrij zijn. Mocht je met een gluten allergie/intolerantie naar Rome gaan, doe jezelf een plezier en zoek Mama Eat op, Via di San Cosimato, 7.
  And for last I need to say something about the food. People with a Gluten intolerance/sensitivity might find it difficult to travel to the land of Pasta. But I was happily surprised by the fact that most restaurants have the posibility to get gluten free pasta. One restaurant in particular has to be named by name because of their hospitality. Mama Eat in Trastavere. They have the most delicious gluten free pasta and deserts who are also lactose free. So If you have a gluten intolerance/sensitivity and you are visiting Rome, I suggest you visit Mama Eat, Via di San Cosimato, 7

 

 

 

 

3 gedachten over “Visit to Rome”

  1. Ik ga je even voor sweety, heerlijke roadtrip alleen op de motor naar Zwitserland, Italie, Oostenrijk, Slovenie, Zuid Duitsland met oa de mooiste toppen, weggetjes, Bib Gourmand restaurants… heerlijk de natuur in… genieten van de mooie dingen… alles binnendoor…. en ja, Italië is ook zo mooi met al zijn verschillende regio’s. Als je tzt voor de roadtrips nog leuke tips wilt hebben dan geef je maar een gil.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s