Geen categorie

Leven van een kunstenaar / Life of an artist

*Scroll down for English*

Het leven van een kunstenaar is niet makkelijk, en hoewel je mij er niet om zal horen klagen, blijft het elke dag een gevecht. Maar dit is mijn keuze, dit is wat mij gelukkig maakt.
Ik deel niet zoveel over mijn privé leven, echte persoonlijke dingen, maar nu wil ik een verhaal met jullie delen. Iets van jaren terug.
Ik ben getrouwd geweest en op een avond, toen we samen bij zijn ouders op bezoek waren, vond ik mijzelf te midden van een verhitte discussie rondom kunst en scholen. Kinderen tegenwoordig raken hun creativiteit kwijt door de manier waarop scholen les geven, dit was het standpunt wat ik in nam en hier sta ik overigens nog steeds achter.
Mijn ex-schoonouders reageerden hier veel heftiger op dan ik ooit had kunnen vermoedden. Ze zeiden dat de wereld geen kunstenaars nodig had. Dat zij als belastingbetalers niet gaan betalen voor een opleiding van een kunstenaar, omdat deze mensen lui zijn en niets uitvoeren. Scholen zouden alleen moeten investeren in kinderen om ze op te leiden in wiskunde, taal en economie etc.
Vol verbazing vroeg ik aan ze of zij graag naar de tv keken, films zien, of die moderne lamp wilde hebben die ze laatst gekocht hadden. Dit waren een van de dingen die ik op noemde, geloof dat ik een hele waslijst opdreunde.
Al deze dingen zijn gemaakt door mensen die hun creativiteit hebben behouden, die gevochten hebben om artistiek bezig te zijn. Dit wordt alleen maar moeilijker op het moment dat je alle creativiteit uit een school haalt.
Waarop zij antwoordden dat een kunstenaar enzo maar hun eigen opleidingen moeten betalen. Dat kinderen op scholen alleen vakken leren waar ze wat aan hebben, zodat ze kunnen bijdragen aan de maatschappij. En als je dan nog kunstenaar wilde zijn, dat je daar dan zelf maar voor moest dokken.
Kunstenaars waren uitbuiters in hun ogen.
Meestal ben ik wel goed in mijzelf verdedigen, maar deze keer had ik gewoon geen woorden meer, dat maakte mij kwaad. Kwader dan dat ik was over hun woorden was ik kwaad over mijn eigen onvermogen om mijzelf te verdedigen. Hun woorden deden mij meer pijn dan ik wilde toegeven.
Het duurde weken voor ik weer bij hen op bezoek ging, en we hebben het er ook nooit meer over gehad. Maar ik heb het hen nooit kunnen vergeven dat zij kunstenaars en alle andere artiesten niet zien als hardwerkende mensen.
Overigens, waren zij één van de mensen die het nodig vonden om mij te vertellen dat ik maar eens op zoek moest naar een “gewone” baan. Maar ik had niet verwacht dat zij zo op mij neer keken.
Het is waar dat ik niet veel verdien met mijn kunst en dat ik soms mijzelf afvraag hoe ik de rekeningen moet betalen en of ik niet beter op zoek kan naar een “gewone” baan.
Het is waar dat ik geen levens red, zoals een dokter dat doet. Het is waar dat ik er niet voor zorg dat jij elke dag internet hebt, of dat je door een goed gevulde supermarkt kan lopen, of dat je op je bestemming komt door mij. Maar ik denk graag dat ik jouw leven een stukje mooier maak door wat mijn handen kunnen. Dat jij visueel gestimuleerd word door wat ik creëer. Is dat dan ook niet iets waard? Ik hoef geen bakken met geld te verdienen, het loon van een stratenmaker hoef ik echt niet eens te hebben, laat staan dat van een chirurg.
Zolang ik maar genoeg heb om te kunnen leven zoals ik dat verkies.
Dus wat maakt mij nou een kunstenaar? Ik heb eerlijk waar geen idee. Wat ik wel weet is dat ik gelukkig ben met de keuze die ik heb gemaakt. En daar draait het uiteindelijk toch om?

As an artist I struggle every day of my life, I don’t whine about it, but it is  a struggle nonetheless. But it is my choice, it is what makes me happy. 
I don’t share a lot of private details here, but now I would like to share a story with you from years back.
I was married once, and one night at my in-laws I found myself in a heated discussion about art and schooling. Kids these days loose their creativity by the way they are taught at schools. And I said as much,  and I still believe this to be true.
But then my mother-in-law forcefully attacked my point of view by saying the world doesn’t need artists. And they, as taxpayers, where certainly not going to pay for the education of an artist. Because artists were lazy people. Schools should not invest in artist, but in maths, science, language and economics. 
So I looked at them and asked if they liked to watch tv, movies, their stupid modern lamp and furniture. I think I had more examples, but that doesn’t matter. All these things were created by artists of some-sorts, by people who kept their creativity. They probably had to fight to become who they are now cause the system works against people who like to be more creative. 
But my mother-in-law answered that this was different and not relevant. Artist should pay for their own education after they finished school where they actually learn thing to contribute to society.  
Usually I’m good at defending myself, but this time I found myself lost for words. That made me angry, angry at myself for not finding the words, angry at them for the way they looked at me. Their words stung me more than I care to admit.
It took me weeks to visit them again and we never spoke of it again. But I never forgave them the way they see artists of all kinds.
They were also one of the people who kept telling me to get a “normal” job. But I never expected them to look down on me for just being an artist.
It is true I don’t save lives like a doctor does. I don’t make sure the supermarket is filled so you have something to eat, and it is not because of my you get to your destination.
But I like to think that I can make your life just a bit more beautiful by the things my hands create. That you are visually stimulated by what I make. Isn’t that worth someting? I don’t need to earn millions, not even that what a waitress earns. But just enough for me to live the life I choose.
So what makes me an artist? I don’t know. What I do know is that I am happy with the choice I made. And isn’t that what counts in the end?

8 gedachten over “Leven van een kunstenaar / Life of an artist”

 1. Respect dat moet de mensheid weer is hebben voor elkaar. Ieder in zijn waarde laten. Iets waar jij je lekker bij voelt dat moet je blijven doen. Ik ben helemaal niet voor museum geschiedenis en kunst. Maar jij hebt wel 2 verschrikkelijk mooie tekeningen voor mij gemaakt en ook de rest wat jij maakt vind ik erg mooi. En wat een ander ook vind volg je hart en ga door met wat je doet. Jij maakt meer mensen gelukkig dan je denkt.

  En je hebt een goed verhaal geschreven over hoe de mensen altijd maar andere beoordelen. Een beter milieu begint bij jezelf.

  Ik zeg ga zo door.

  Groetjes John

  Like

 2. Saviel, wat een verhaal. Natuurlijk is het belangrijk om je creativiteit te ontwikkelen. Je nichtjes maken op school en peuterspeelzaal toch ook werkjes? Knippen, plakken, schilderen, kleien. Zo belangrijk voor het brein. Bij creativiteit op welke manier ook worden je linker en rechterhelft van je hersenen geactiveerd. En dat komt altijd van pas.
  Blijf doorgaan met al het moois wat je creëert.

  Like

  1. Dat is precies mijn mening. Helaas vinden andere mensen dit tijd verspilling en verspilling van belastinggeld. Denk dat het komt omdat deze mensen zelf echt totaal helemaal niets creatiefs bezitten, anders zou ik het niet weten.

   Like

 3. Hoi, het is een kunst om te leven met wat je nodig hebt. Beter voor de aarde en beter voor de mens die meestal veel meer hebben om te leven. Hierdoor worden we ook gegijzeld in het verdienen om af te betalen en hebben geen tijd om te genieten van het kleine en creatief te zijn. Conclusie :2 x kunst, de kunst om te genieten en te leven met beperkte middelen en het creëren van kunst!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s